تیرآهن چیست؟

تیرآهن چیست؟

در سال‌های گذشته یعنی در سال 1812 که “تیرآهن” و فولاد مورد استفاده قرار نمی‌گرفتند، از چوب و فلز برای ساخت و سازها مصرف می‌کردند. پس از گذشت چندین سال و با تغییر شکل نیازها، افراد برای ساخت سازمان از آهن، فولاد، چدن و… را نیز استفاده کردند.
پس از آن در سال 1830 الی 1860 دریافتند که می‌توان از فولاد به عنوان ساخت تیرآهن استفاده کرد. از آن سال تا به امروز، انواع مختلفی از تیرآهن را ساخته‌اند تا افراد بتوانند آن‌ها را تهیه کرده و در صنایع مختلف مصرف نمایند.

 

انواع تیرآهن بر اساس استاندارد

تیرآهن‌ها از نظر استاندارد، دارای انواع مختلفی هستند که همگی آن‌ها دارای گواهی استاندارد مصرف می‌باشند. برخی از مهم‌ترین و “پرمصرف‌ترین نوع تیرآهن‌ها“، شامل موارد زیر می‌باشند:

تیرآهن استاندارد IPE

نوع دیگری از تیرآهن‌های فولادی که با نام تیرآهن معمولی نیز شناخته شده است، IPE می‌باشد که کاربردهای مختلفی در صنایع دارد. شکل ظاهری آن همچون «i» انگلیسی است و بخش جان آن عرض بیشتری نسبت به بخش بال‌های آن دارد. ارتفاع این محصول اغلب بین 80 الی 750 میلی‌متر می‌باشد.

تیرآهن استاندارد INP

این محصول بر اساس استاندارد کشور چین و کشور روسیه ساخته شده و به کشورهای دیگر صادر می‌شود. ارتفاع تیرآهن INP، معمولا بین 80 الی 600 میلی‌متر است؛ لازم به ذکر است تا بدانید که ضخامت بال‌های آن با دور شدن از بخش جان، کمتر می‌شود.

تیرآهن استاندارد IPB

این تیرآهن معمولا به شکل H انگلیسی، تولید می‌شود و مقاومت بیشتری نسبت به سایر انواع تیرآهن‌ها دارد. معمولا اندازه بال‌های این محصول، با ارتفاع آن برابر است و ارتفاع آن نیز بین 100 الی 1000 متر می‌باشد. بهتر است بدانید که این تیرآهن با نام‌های دیگری همچون: هاش یا بال پهن، در بازار شناخته شده و به فروش می‌رسد.

انواع تیرآهن از نظر وزن

تیرآهن‌ها علاوه بر استانداردشان، از نظر وزن نیز با یکدیگر متفاوت می‌باشند. در واقع، برخی از آن‌ها سبک بوده و برخی دیگر سنگین هستند که علامت L نشان‌دهنده سبک بودن و علامت V نشان‌دهنده سنگین بودن آن‌ها می‌باشد. به طور مثال: تیرآهن IPBV بیانگر سنگین بودن تیرآهن بال پهن می‌باشد.

انواع تیرآهن از نظر سایز و اندازه

نوع دیگری از دسته‌بندی‌های تیرآهن مربوط به سایز و اندازه آن‌ها است. ضخامت، طول بال، ارتفاع و… آن‌ها همگی با هم متفاوت می‌باشند. زیرا، هر یک از سایزهای این محصول فولادی، در بخشی مورد استفاده قرار می‌گیرد. به همین دلیل اغلب تولیدکنندگان تیرآهن‌ها را در سایزهای مختلفی تولید می‌کنند

مزایا و معایب استفاده از تیرآهن

تیرآهن، یکی از مهمترین مقاطع فولادی است و استفاده از آن در سازه‌ های فولادی، مزایای زیادی دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:

  • برای اتصال قطعات مختلف به یکدیگر در سازه‌ های فولادی مناسب هستند.
  • اجرا و نصب آنها سرعت بالایی دارد.
  • تیرآهن در ارتفاع‌ های زیاد، کاربردهای فراوانی دارند.
  • قطعاتی هستند که به صورت پیش‌ ساخته در کارخانه وجود دارند.

لازم به ذکر است که این مقطع فولادی در کنار تمام مزایایی که دارد، از معایبی هم برخوردار است که در ادامه به آنها اشاره می‌ کنیم:

  • ضعف در دمای زیاد: مقاومت ساختمان با افزایش دما کاهش پیدا می‌ کند، یعنی اگر دمای اسکلت فلزی به 600 درجه‌ سانتی‌ گراد برسد، تعادل ساختمان به خطر می‌ افتد.
  • از بین‌ رفتن و خوردگی فلزات در مقابل عوامل خارجی: قطعات فلزی که در ساختمان‌ سازی استفاده می‌ شود، در اثر برخورد با عوامل خارجی دچار خوردگی می‌ شوند و همین موضوع باعث کاهش ابعاد قطعات فلزی خواهد شد. بنابراین، در نهایت با افزایش هزینه‌ های حفاظت و نگهداری ساختمان روبه‌رو خواهید شد.
  • اتصال نامناسب قطعات به یکدیگر: در ساختمان‌ های فلزی، اتصالات قطعات به یکدیگر با جوش، پرچ و پیچ صورت می‌ گیرد، اما در بعضی مواقع ممکن است به دلیل عدم مهارت جوشکاران، این کار به درستی پیش نرود و پس از گذشت زمان، مشکلاتی برای پروژه‌ های ساختمانی ایجاد شود.

کلیدواژه : تیرآهن
IT-MAN
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *